Midja

Den höga midjan är mycket effektiv om man vill att sin överkropp ska upplevas kortare. Har man redan en kort överkropp så bör man välja ett par jeans med en lägre midja. Den är även bra om man vill hålla in sin mage, lite som en gördel. Den låga midjan är dock inte lika trendig längre. Men bra om man vill släppa magen lös.

Tyglappen

Som bakficksbrodyren så visar även den lilla tyglappen på bakfickan vilket varumärke det är. Den har ingen annan funktion direkt.

Hällor

Brodyr och utsmyckade bakfickor Utsmyckade bakfickor eller brodyr på fickorna fyller egentligen inte någon funktion. Den är ofta mer ett kännetecken för själva jeansmärket. Det kan vara bra med smyckade fickor för någon som vill framhäva och exempelvis få en illusion av en fylligare bak. Varumärket Miss Me har väldigt utsmyckade fickor och ger därför en lite fylligare rumpa. Hällor Om du vill ha ett skärp eller bälte i midjan är det mycket bra med hällor. Enda fram tills trettiotalet var det ovanligt med hällor på jeans, då använde man istället hängselknappar. Som sedan försvann när modet med hängslen dog ut.

Blixtlås

Till en början var det endast männens gylf som var placerad mitt fram. Kvinnornas gylf satt oftast bak till eller på sidan av jeansen. Men på sextiotalet flyttades även kvinnornas gylf till mitten. Den som uppfann själva blixtlåset var Gideon Sundbäck. Så det är honom vi har att tacka för blixtlåset. Idén med ett blixlås hade redan kommit tidigare. Redan 1851 fick Elias Howe patent på något som då hette ’’draglås’’. Den som tillverkade det först var en uppfinnare som hette Whitcomb Judson. Men ingenting fungerade helt hundra förens Sunbäck började arbeta på firman 1906.

jeansfickor

Fickor

Orginaldesignen för jeans är att det finns fem stycken fickor på. Två fickor i fram som oftast är placerade vid insidan av byxbenet. De två fickorna som sitter bak är oftast sydda ovanpå baken. Sen har vi den femte lilla fickan. Den fyller ingen större funktion då man endast får plats med något pyttelitet där. Vart någonstans fickan är placerad kan även ha en stor betydelse för din figur. Om du väljer en bakficka som är något större plattar det lätt till rumpan och ser lösare ut. Vill du däremot framhäva den och få den att se större och fylligare ut, så bör du istället satsa på några bakfickor som sitter lite längre upp. Senaste tillskottet för väl sägas vara iPants med specialfickor för mobiltelefonen.

2 thoughts on “Kan du dina jeans?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *